Voor Opiness is het van groot belang dat de op de Website geplaatste oordelen een echte bijdrage leveren aan het het inzicht over de dienstverlening van bedrijven, organisaties en professionals. Om dat doel te bereiken hebben we deze richtlijnen en regels opgesteld. Lees ze aandachtig door en als je er vragen over hebt neem dan contact met ons op via info(at)opiness.nl

Als je je registreert en beoordelingen geeft op de Opiness Website ben je:

 • Een consument die een daadwerkelijke ervaring of contact heeft gehad met het betreffende bedrijf, organisatie of professional die je beoordeelt. Je geeft uitsluitend een beoordeling als je aantoonbaar contact hebt gehad, daar een product hebt gekocht, een vaste klant bent of een dienst hebt afgenomen. Echte ervaringen helpen andere klanten, onechte ervaringen helpen andere klanten niet.

Als je je registreert / beoordelingen geeft bij Opiness ben je niet:

 • Een concurrent van het bewuste bedrijf, organisatie of professional.
 • Eigenaar van het bedrijf wat je beoordeelt.
 • Een (ex)-werknemer die zijn/haar werkgever beoordeelt.
 • Een klant die een juridisch conflict heeft met het bewuste bedrijf, ofwel inmiddels met een advocaat met het bedrijf praat.

Wanneer je een beoordeling achterlaat:

 1. Geef je een toelichting en uitleg over het cijfer wat je geeft. Je oordeel heeft dan meer waarde voor andere consumenten en de bewuste bedrijven.
 2. Vertel jouw verhaal. Als je jouw verhaal vertelt kunnen de lezers zich meer inleven in jouw situatie.
 3. Geef je constructieve kritiek. Als je kritiek hebt op een bedrijf, organisatie of professional verwoord het dan zo dat andere klanten je begrijpen en het bedrijf er iets mee kan om te verbeteren.
 4. Kom je met feiten in je beoordeling. Feitelijke informatie helpt andere klanten en bedrijven.
 5. Beschrijf je een recente klantervaring (< 1 jaar geleden). Dienstverlening veranderd continu, recente ervaringen tellen op Opiness zwaarder mee in de normering van het bedrijf. Het is dan wel zo fair als de gedeelde ervaring ook recent is.

Wanneer je een beoordeling achterlaat doe dit dan niet:

 1. Laat geen valse, onechte of inaccurate oordelen achter.
 2. Gebruik geen beledigende taal in je oordeel. Opiness tolereert geen scheldwoorden. Als je anderen beledigt help je niemand.
 3. Geef je oordeel over de bewuste situatie eenmaal en niet vaker. Als je vaker een oordeel geeft over dezelfde bewuste situatie geeft dat geen eerlijk beeld over het bedrijf, organisatie of professional.
 4. Plaats geen persoonlijke gegevens van personen in je oordelen.
 5. Pleeg geen smaad of laster. Smaad is een uitlating waarmee het enige doel is de andere partij zwart te maken zonder dat wordt gehandeld uit noodzakelijke verdediging. Laster is bedrijven of personen zwart maken met onwaarheden.
 6. Gebruik de review niet als chantage middel.

Als je in strijd handelt met voorgaande, handel je in strijd met de Algemene Voorwaarden en in sommige gevallen ook onrechtmatig. Je kunt daarop worden aangesproken door ons of door derden en wij zijn gerechtigd over te gaan tot het treffen van maatregelen.

Geschillen beleid

Via ons Geschillenbeleid, kunnen beoordelingen, opmerkingen en commentaar worden betwist door andere gebruikers en het bedrijf, de organisatie of de professional die wordt beoordeeld. Als onderbouwing van een beoordeling op Opiness, adviseren wij de gebruiker om zoveel mogelijk bewijsmateriaal, zoals ontvangsten en correspondentie met de Beoordeelde te verzamelen en te bewaren.

Wanneer de klant aantoonbaar een juridisch conflict heeft met het bewuste bedrijf en via een advocaat in contact is met het bedrijf is het niet mogelijk een review op Opiness te plaatsen. Reden hiervoor is dat de klant al op een ander niveau met het bedrijf in contact is inzake de klacht, het geven van een objectieve review is op dat moment niet mogelijk, omdat er een 'wellens/nietes' discussie wordt gevoerd, waarvan de uitkost nog niet is berpaald. Voor de Opiness is het checken van de 'waarheid' op dat moment te lastig en daarom zal een review rondom een dispuut van deze aard niet kunnen worden geplaatst.