Ook in 2015 daalt de brancheomzet, naar verwachting met 2%. Regionaal zijn de verschillen echter groot. De vooruitzichten voor grote steden in de Randstad zijn duidelijk beter dan voor de rest van het land. Ondanks een faillissementsgolf nam het totale aantal opvanglocaties in 2014 toe. Doordat ouders minder uren afnemen, veel langlopende opstarttrajecten niet tijdig worden stopgezet en veel locaties na een faillissement overeind worden gehouden, blijft de overcapaciteit voorlopig toenemen. Dit stelt het ING Economisch Bureau in de vandaag verschenen Update Kinderopvang.
“Ondernemers die het in deze moeilijke omstandigheden toch goed doen zijn zij die het aanbod scherp op de vraaguitval aanpassen om de kosten te beperken. Verder hebben zij een heldere langetermijnvisie, waarin de ontwikkeling van kinderen centraal staat en passen zij hun dienstverlening daar waar mogelijk op de wensen van ouders aan, zonder de winstmarge uit het oog te verliezen. Voorwaarde voor een duurzaam bedrijfsmatig herstel van de branche is een stabiel en voorspelbaar overheidsbeleid”, aldus Ceel Elemans, sectormanager kinderopvang bij ING.
Vraag langdurig getemperd
In drie jaar tijd is het gebruik van kinderopvang met 35% afgenomen. De vraag naar kinderopvang zal de komende jaren onder druk blijven staan. Het aantal geboorten neemt weer licht toe, maar het aantal basisschoolleerlingen neemt nog met circa 1% per jaar af. Terwijl de overheid de ouderbijdrage op een gelijk niveau verwacht te houden, tempert de licht afnemende werkloosheid de krimp enigszins. In 2015 krimpt de brancheomzet naar verwachting met 2%.
Grote regionale verschillen
De grotere steden in de Randstad profiteren na een relatief forse vraaguitval nu als eerste van een licht aantrekkende vraag. Hun grotere concurrentiekracht zorgt voor een scheve ontwikkeling in het vraagherstel. Door de aanzuigende werking is de fysieke afstand tussen kinderen en grootouders er gemiddeld ook groter, zodat de kinderopvang minder concurrentie ondervindt van informele opvang door opa en oma.
Aanbod dagopvang in 2014 nog gegroeid
Doordat relatief weinig locaties na een faillissement worden opgeheven, blijft het landelijke overaanbod groeien. Ondanks de vraaguitval is het aanbod van dagopvang in 2014 zelfs toegenomen. Veel failliete locaties worden na een faillissement overeind gehouden. Daarnaast worden langlopende opstarttrajecten niet tijdig afgeblazen. Aanbieders hebben in het verleden vaak grote investeringen gedaan. Zij blijven hopen op een kentering, ook nu herstel op zich laat wachten.