Uit het onderzoek bleek dat Nederlanders gemiddeld eens in de vier jaar overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Belangrijkste reden zijn dan de kosten. Wat opviel was dat 48% van de mensen die op hun zorgverzekering besparen, dat niet doen voor hun autoverzekering. Dat werd maar eens in de zeven jaar gedaan.
Ook bij autoverzekeringen is veel te winnen, zeker als je auto wat ouder wordt kan dit effecten hebben op je premie. Waarom all-risk verzekeren als je dat niet meer terugkrijgt bijvoorbeeld? Er zijn besparing van 150 tot 180 euro mogelijk.
Hoe overstappen?
1. Zoek je meldcode op
Op het kentekenbewijs van je auto staat een viercijferige meldcode (dit zijn de laatste vier cijfers van het chassisnummer, op het onderstel van de auto.) Deze meldcode is nodig bij het afsluiten van een autoverzekering.
2. Vraag je schadevrije jaren op
Het aantal schadevrije jaren bepaalt voor een groot deel je premie. Heb je nog nooit schade gehad, dan is het gelijk aan het aantal jaar dat je bent verzekerd. Heb je wel schade gehad vraag het dan op bij je verzekeraar.
Als je al een bent overgestapt en je hebt ook eerder schade gehad dan is het best moeilijk te achterhalen, want verzekeraars werken ook vaak met hun eigen meet criteria.
Je oude verzekeraar moet bij jouw opzegging aan Roy-data doorgeven hoeveel schadevrije jaren je hebt. Je hoeft daarvoor zelf niets te doen. Je nieuwe verzekeraar kan deze informatie hier automatisch opvragen. Je kunt het zelf opvragen via een online formulier van SEPS (Stichting Efficiënte Processen Schadeverzekeraars)
3. Bepaal het type dekking dat voor je auto geschikt is
De WA-autoverzekering is in Nederland verplicht voor alle auto's. Als je ongeluk veroorzaakt waarbij jij schuld hebt is de andere partij daardoor altijd gedekt voor de schade. Wil je ook je eigen schade verzekeren dan kun je kiezen voor een beperkte of all-risk vorm. Reken het goed door, want je wil niet teveel en ook niet te weinig betalen, maar ook niet voor verrassingen komen te staan.
4. Vergelijk premies online en bekijk daarna de ervaringen op Opiness van je top 3
Er zijn talrijke online vergelijkers op internet. Maar pas op ze zijn niet allemaal onafhankelijk, dus leg meerdere resultaten naast elkaar. Als je via een vergelijkingssite de nieuwe verzekering afsluit dan krijgt die site commissie voor het aanbrengen van jou als klant. De hoogte verschilt per verzekeraar en kan het advies beïnvloeden. Bel ook altijd eerst zelf even de verzekeraar van je keuze zelf op, wie weet kan die commissie wel naar jouw portemonnee in plaats naar die van de vergelijker.
5. Bestudeer de voorwaarden van je keuze goed voordat je afsluit
Helaas hebben de meeste polissen de beroemde kleine lettertjes. Neem echt even de tijd om te lezen wat er in staat, wat wordt wel gedekt, wat niet en in welke situaties. Zo vertoont de nieuwwaarde regeling grote verschillen per aanbieder, dat wil maar liever vooraf weten in plaats van achteraf.
6. Leg contact met de nieuwe leverancier en zeg daarna je huidige verzekering op zodat de data goed aansluiten
Als de prijs goed is, de service goed is volgens andere klanten en je hebt de polis en voorwaarden goed bekeken dan is het tijd voor de onderhandeling. Contacteer dan de verzekeraar van je keuze en geniet van de behandeling als mogelijk nieuwe klant!